Saturday, September 19, 2009

Sehari sebelum Raya~~~~

Kalau nak raya x sah kalau xder lemang kan so ni sesi aku ajar uat lemang ....
pertama sekali potong buluh lah...maner ader org potong btang paip uat lemang...hehhe


Lepas Bulh siap di potong ia haruslah dicuci guna sabut kelapa dan air...bukan menda kot2 ader miang2 buluh tu..kan gatal lak tekak bila makan lemang nanti.....
pastu isi daun pisang atau daun tebu dalam lemang untuk alas beras...
isi beras pulut yang direndam dalam santan kedalam buluh, proses ini di ikuti dengan alunan hentakan meja bagi memastikan beras pulut padat dan penuh...
lepas ini semua aper lagi bakar lah...
sambil2 lemang di bakar ia harus lah di pusing2 bagi memastikan kemasakan adalah rata dan mengelakan ia hangit....huhuhuh


kawalan api semasa pembakaran adalah amat penting bagi memastikan beras dalam pulut masak bukan buluh yang msak(maksud nyer terbakar ah)

sambil2 menunggu lemang masak ketupat nasi juga di rebus selama berberapa jam..alah menikut pepatah melayu sambil tido kita excersice....(uat dua keje dlm satu masa)
untuk proses membuat kuah kacang kata org kl tapi aku panggil kuoh tupat je daging di potong kecil2 woooo best tau uat kuah kacang ader daging..........
setelah 5 jam pembakaran lemang akhir nyer lemang di angkat dan dimakan huhuh ini lemang yang dah masak...beza kulit yg telah masak berwarna keemas emasan






Kalau raya x sah kalau xder pelita so pasang lah pelita malm k..terang skit dunia
Sempat lagi ah bakar satay x sempat lah esok nak hidang dah hbs dulu aku makan
Semperna hari raya ni aku nak mintak ampun n maaf kalau ade ruat silap salah ye..huhuh adiosP/s: cam budak2 x?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...